Hogyan fotózzuk le szépen az autót?

Főleg, ha gyorsan akarjuk eladni – 13 ingyenes tipp

Sokan aggódva szembesülhettek azzal a ténnyel, amikor megunt autójukat eladásra kínálták, hogy nehezen érkezett meg a várva várt igazi vevő… Vagy túl kevesen jöttek el megnézni az autót, vagy, aki eljött, az csalódottnak mutatkozott. Ilyenkor legtöbbünk a hirdetésre érkező (vagy nem érkező) nézelődőket tartja hibásnak, mert az nem váltak azonnal vásárlóvá. Pedig ha jobban megnézzük, lehet, hogy a mi hanyag munkánk késlelteti az eladást.

Sokszor hallhattuk már azt a nemkívánatos mondatot, hogy „a képen nem így nézett ki!”. Igen, a fotó szinte a legfontosabb része a hirdetésnek!

Ha csak, mint szemlélődő vetünk pár pillantást a Használtautó.hu adatlapjaira, rengeteg hirdetésnél ámulhatunk a képek láttán. Gyönyörű BMW-k sárosan, Opelek a disznóól mellett, a műszerfalon használt zsebkendők várják a nézőket. Borzalmas fotókat és helyesírási hibáktól hemzsegő hirdetéseket találunk. Sajnos nem sokan vannak tisztában azzal, hogy egy autó eladásánál érdemes több figyelmet szentelni a fotókra, hiszen azok adják az első benyomást. A találati listát böngészve a látogató először a hirdetés fő képével szembesül; ha azon számára zavaró dolgot lát, soha nem fog az autónkat részletesen bemutató adatlapra eljutni. Ha pedig eljut, de a többi fotó alapján visszataszító egy autó, akkor személyesen sem nézi meg. Pedig lehet, hogy a valóságban már tetszene – persze lemosva, kitakarítva.

A potenciális vásárlók elvárják a fotót és a részletes leírást. A szűkszavú és csak 1-2 fotót tartalmazó hirdetés kevesebb bizalmat ébreszt, mint a részletesen bemutatott jármű. Utóbbinál valószínűbbnek tartja a néző, hogy a járműnek alaposan gondját viselte a tulajdonos, ha a bemutatására is több figyelmet fordított. Eladóként pedig semmiképpen se spóroljunk az autó tisztítására, beállítására fordított idővel, ha tényleg el akarjuk adni. Ne töltsünk fel koszos, mocskos, rendetlen képet kedvencünkről, mert nehezen fogjuk eladni…

Most pedig nézzük meg sorban, melyek a leggyakoribb fotózási hibák, és hogy lehet ezek elkerülésével a legelőnyösebben bemutatni bármely eladásra kínált autót!

(Az alábbi jó és elrettentő példákat egyaránt a www.hasznaltauto.hu oldal hirdetéseiből szemezgettük.)

Állapot

Jó kép

Rossz kép

Érdemes az autót lemosva, kiporszívózva fotóznunk. Hajtsuk le az első ülések háttámláját, úgy fotózzuk a műszerfalat! Nem tanácsos bennhagynunk személyes tárgyakat, csomagokat, kacatokat.
Háttér, helyszín

Jó kép

Rossz kép

Érdemes homogén, üres, az autó színéhez és karakteréhez jól passzoló háttér előtt készítenünk a képet, pl. fal előtt, üres parkolóban, mezőn, erdőben. Legyen szép, vonzó, tiszta a környezet – mindez segít az eladásban! Személyek nélkül fotózzunk! Ne legyen rajta másik belógó kocsi, épület, kutya, macska. A környezet ne legyen mozgalmas, ne vonja el a figyelmet a járműről.
Napfényben

Jó kép

Rossz kép

A legjobb, ha délután fotózunk, a lemenő nap fényében, de figyeljünk, hogy a hátunk mögül vagy oldalról süssön a nap! Arra is vigyázzunk, hogy a saját árnyékunk ne legyen rajta a képen. Vakut ne használjunk. Az is fontos, hogy a járműnek az éppen fotózott oldala ne legyen árnyékban. A kocsira ne vessen árnyékot semmilyen környezetbeli tárgy (oszlop, kerítés, falevelek).
Borús időben

Jó kép

Rossz kép

Ha borús az ég, akkor is készülhet jó fotó, de a szórt fény miatt inkább kicsit fentről lefelé fényképezzünk, hogy a jármű mögött kevés ég látszódjon a képen. Az se jó, ha nagyon fentről fotózunk (hiszen nem csak a tetőre kíváncsi a vevő). Ha ez kivitelezhetetlen, akkor vakuval lehet deríteni egy kicsit, viszont ne közvetlen az autóra vakuzzunk! Ha az ég nagy felületen látszik a képen, akkor a kép többi részét azonnal besötétíti az automata fénymérő.
Csillogás

Jó kép

Rossz kép

A képen itt nincs semmilyen zavaró csillogás a motorháztetőn. Ha az ég erősen becsillan a szélvédőn vagy a karosszérián, akkor a kocsi formája kivehetetlen lesz, a néző sérülésnek is vélhet egyes foltokat, csillogásokat. A kép többi részét besötétíti az automata fénymérő.
Ha világos a háttér

Jó kép

Rossz kép

Világos háttér esetén a fényképező fénymérőjét a járműre igazítsuk, ne a háttérre. Egyes fényképezőgépeknél külön megadható, ha szembefény van, így automatikusan kivilágosítja a képet. Másik lehetőség, hogy az autót olyan oldalról fényképezzük, amikor a háttérben kevesebb ablak, azaz világos felület látszik. E kép készítésekor az autó mögött teljes szélességben csak a világos utca látható, ezért az automatikus fénymérő sötétebbre vette a képet. Itt lehetne vakuval kompenzálnunk a háttér világosságát, de az nem lesz tökéletes a megoldás.
Havas időben

Jó kép

Rossz kép

Figyeljünk arra, hogy az autót letakarítsuk, és a környezetben látható hó ne legyen piszkos. Ha lehet, ne a hóra mérjen a fényképező, mert akkor nagyon alulexponált lesz a kép. Egy tiszta, hótól megtisztított autó sokkal könnyebben eladható. Takarítsuk le teljesen a járműről a havat.
10-12 képet készíts
Vajon mit és mely irányokból fotózzunk, hogy a néző úgy érezze, kívül-belül alaposan megismerte a járművet, nem maradt rejtve a „túloldala”, és megnyugodjon: a személyes megtekintéskor már nem érheti őt nagy meglepetés – tehát érdemes elmenni és megtekinteni?
Javasolt irányok a fotózásra:
 1. elölről
 2. hátulról
 3. bal oldalról
 4. jobb oldalról
 5. első ülések
 6. hátsó ülések
 7. teljes műszerfal
 8. csak az órák a kormánnyal
 9. csomagtér
 10. motortér
 11. extra felszereltségek, érdekességek közelről (tetőcsomagtartó, vonóhorog, napfénytető, rádiósmagnó, téli gumi)
 12. karcok, sérülések
Képaláírás
Amennyiben a személyes bemutatás alkalmával bármi érdekeset tudunk mondani az érdeklődőknek járművünkről, ugyanazt az információt már korábban is tudathatjuk hirdetésünkben a képaláírás használatával. Tehát már a fotózásnál gondoljunk arra, hogy az érdekesebb részleteket emiatt közelről is lefotózzuk.
Eredeti, lecsavarozható, nagyteherbírású tetőcsomagtartó keresztrúd.
Képkivágás

Jó kép

Rossz kép

Ne lógjon ki az autó a képből, de közelítse meg a szegélyt. Minél jobban töltse ki a teljes képet, amennyire csak lehet. Próbáljuk meg az ablakok magasságából fotózni autónkat, ne emeletről vagy nagyon lentről!
Felbontás

Jó kép

Rossz kép

Minél nagyobb legyen a készített képek felbontása. (A képek feltöltési idejének optimalizálása érdekében az ajánlott felbontás 3-4 megapixel közötti képméret). Bármilyen méretű kép feltölthető, mert a Használtautó.hu weboldal lecsökkenti a megfelelő képméretre. Ennél nagyobb kép nem szükséges, ekkorát viszont érdemes feltöltenünk.
Ne telefonnal készítse a képet!

Jó kép

Rossz kép

A telefonnal készített képek esetenként más színeket mutatnak, életlen lehet a kép, kicsi a felbontása.
Tiltott tartalom a képeken

Jó kép

Rossz kép

Nem lehet a képen: színes keret, felirat, internetcím, logó, egyéb reklám.
Az ilyen képekkel feladott hirdetéseket töröljük a weboldalról.
HIRDETÉS